oldalak

Archívum

2009.12.18. 17:24 Kazi László

Történelem

A klub 1985-ben alakult. Az alapító klubvezető, Gilyán Sándor célkitűzése az volt, hogy az akkori veteránjármű kluboknál, szakosztályoknál nagyobb és hatékonyabb egyesületet hozzon létre. Az eltelt 20 év alatt a klub az ország legnagyobb létszámú veteránjármű klubja volt, illetve jelenleg is az.

A bemutatkozás az 1985-ben a Március 15. téren megrendezett Oldtimer Show kiállítással, majd a következő évtől a Városligeti majálisok programjaihoz kapcsolódó Stefánia Kupa, illetve későbbiekben Platán Kupa nevű veteránjármű találkozókkal kezdődött.
Saját rendezvényein kívül a Hungaroring első éveiben az ottani versenyek betétszámait is az Oldtimer Klub szervezte.
A "valahova tartozás" a klub számára 1987-ben a Magyar Motorkerékpár Szövetségbe való belépéssel valósult meg.A később ott működő Veterán Bizottságban eredményesen képviselte a szakágat, ekkor többek között az éves eseménynaptár összeállítása és a veterán motorkerékpárok minősítő vizsgáztatása is a bizottság feladata volt. A klub alkalmanként - zenei szabadidő klubokhoz hasonlóan - városligeti Petőfi Csarnokban kap klubhelységet.
Két éves működés után az alapító klubvezető lemondásakor az utódlás rövid ideig egy eredetileg négyfős illetve egyre csökkenő számú vezetőségre szállt. Néhány hónap után a klub ügyeinek intézését egyszemélyben a nem távozó Kincses Andor vette át, aki később a tagság klubvezetőnek választott illetve többször újraválasztott.
A kilencvenes években a klub folytatta a városligeti Stefánia egynapos rendezvénysorozatot, melyet akkor már azonos elnevezéssel, pontosabban Stefánia Túramotoros Találkozó néven a Magyar Motorkerékpáros Szövetség is megrendezett. A két találkozó nézői ekkor szomszédos helyszínen általában közös programokkal a Közlekedési Múzeumnál egyidőben két rendezvényt láthattak
A Magyar Motorkerékpáros Szövetség egykori monumentális Pannónia Nemzetközi Túramotoros Találkozóinak ( A Pannónia nem a hazai motorkerékpár márkát jelentette! ) veteránjármű bemutatóit is az Oldtimer Motor Car Club szervezte meg.
A klub 1993-tól a páratlan években a háromnapos Oldi Kupa (Oldtimer Kupa) páros években pedig egy vagy több valamilyen kisebb, általában egynapos találkozót rendezett. Így például Aszód, Hernád, Káposztásmegyer, Kistarcsa, Kecel, Monor, Velence, az Oldi Kupa túraversenyének állomásaként pedig Érd, Fót, Gödöllő, Páty, Solymár, Vác, stb. településeken.
Néhány klubtag nem csak a közismert módon kimondottan oldtimer autót- motort gyűjt, restaurál illetve üzemben tart, hanem más, pl. gyújtógyertya gyűjtés, oldtimer vízi járművek, vagy a tömegközlekedés területén is tevékenykedik.
A klub igyekszik programjait úgy összeállítani, hogy a megjelenő járművek mellett feledésbe merülő egykori játékokat és eszközöket, valamint egykori versenyek helyszíneit is bemutathassa. Saját rendezvényeik száma egyébként a tizenöt év alatt meghaladta az ötvenet.
A kilencvenes évek vége felé főleg az érdekképviselet hiánya, szabályozandó kérdések sokasága, a veteránjárművekkel kapcsolatos mind több program koordinálásának igénye miatt
újra felmerült a klubban (is) egy szakszövetség megvalósításának gondolata. A klubbeli kezdeményezés Borsche Károly, Tabányi Sándor, valamint további emberek kitartó munkájának köszönhetően az előkészítő munka sikerrel járt, és a hazai Veterán Szövetség, a MAVAMSZ bejegyzése 2000 januárjában megtörtént. 
Borsche Károly főtitkár vezetésével a szövetség rendkívüli eredményeket ért el napjainkig, többek között a veteránbiztosítás, veterán autók Magyarországra való behozatalának, papírjainak intézése, és sok más területen.

A harmadik évezred küszöbén 2001. január elsejétől az Oldtimer Motor Car Club megújult, a klub irányítását a lemondott klubvezetőtől Tabányi Sándor vezetésével működő elnökség veszi át. 
Abban az évben újabb mérföldkőhöz érkezett klubunk történelme, hiszen Tabányi Sándor kezdeményezésére és vezetésével újra felelevenítésre került a Pilis Rally Esztergom és környékén, amely mint köztudott a veterán túraversenyek bölcsője. A rendezvényt sikerült olyan színvonalura fejleszteni, amely méltóan őrzi elődeinknek hírnevét.
2006 tavaszán az elnökség mandátumának lejártával a közgyűlés egyhangúan szavazta meg Tabányi Sándort a klub további vezetésére.

És a klub 25 éves hagyományai folytatódnak.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása